Nieuwe muziek van Robbert van der Lek opgenomenRicordi sinfonici di Baglio Oneto, Sicilia van Robbert van der Lek opgenomen olv Ed Spanjaard

 

BIJZONDER CONCERT 2 FEBR 2019 CONCERTGEBOUWOp 2 juli heeft het orkest een promo opname gemaakt voor een concert dat gepland staat op 2 februari 2019.

Dit is een bijzonder project. De componist van de werken die we gaan spelen is Dilovardus van Commenée.

Hij is 20 jaar geleden genezen verklaart van kanker en wil dit feit met dit bijzondere concert vieren in het Concertgebouw te Amsterdam.

Het wordt een benefietconcert tbv de kankerbestrijding.

Het orkest zal onder leiding van Joost Smeets staan.

Meer informatie volgt. Ook de promo zal binnenkort te zien zijn.

Kaarten voor het concert zijn al te bestellen: klik hier

Videoaankondiging: klik hier

KERSTCONCERTEN IN DE DOELEN met DEO CANTEMUSZoals vele jaren begeleidt l' Orchestra Particolare ook dit jaar weer de Doelen Kerstconcerten van Deo Cantemus.

Dit jaar zijn de concerten op 16,19,20 en 23 december.

 

Locatie:

Concertgebouw de Doelen, Schouwburgplein 50, 3012 CL Rotterdam

Aanvang:

14.00 uur

Geschatte eindtijd:

16.45 uur

Toegang:

€ 25,00 of € 29,00

Verder werken mee:

Christelijk Gemengd Koor Asaf uit Papendrecht
Christelijk Mannenkoor Soli Deo Gloria o.l.v. Jaap Kramer
André de Jager, orgel
André van Vliet, piano
Marjo van Someren, sopraan
Orkest l' Orchestra Particolare

 

voor meer info: https://www.deocantemus.nl/agenda

Opname nieuw stuk van Robbert vd LekOp 13 november hebben we het nieuwe stuk Essay voor strijkorkest opgenomen.

Kijk en luister naar het resultaat: klik hier

WEIHNACHTSORATORIUM IN LAREN olv ED SPANJAARDBACHS WEIHNACHTSORATORIUM IN DE SINT JANSBASILIEK VAN LAREN

Woensdagavond 13 december om 20.00 uur wordt het Weihnachtsoratorium van J.S.Bach uitgevoerd onder leiding van de nationaal en internationaal geroemde dirigent Ed Spanjaard
Uitvoerenden:
sopraan Selma Harkink  (Opera Dortmund, Bonn en Nationale Reisopera),
countertenor Dave ten Kate (“Na René Jacobs, Michael Chance en Andreas Scholl lijkt er, zoveel is duidelijk, een nieuwe ster aan het ‘stimmliche’ firmament te zijn verschenen.”  Maarten Brand, musicoloog),
tenor André Post  (Trad o.a. op met dirigenten als Jaap van Zweden, Jan-Willem de Vriend, Daniel Reuss, Jan Stulen, Fabio Luisi, en Hartmut Haenchen ) en
de bariton  Raoul Steffani ( Prijswinnaar Prinses Christina Concours, Grachtenfestival Conservatorium Concours, en Elisabeth Everts prijs)
De solisten en het Holland Concert Koor worden begeleid door Camerata Particolare.

Kaarten voor woensdagavond 13 december kunnen besteld worden via http://www.larenklassiek.nl en via de Nationale Theaterkassa   0900-9203 (0,45 cent p/m) of www.weihnachtsoratorium.ntk.nl

Wees er snel bij om u te verzekeren van mooie plaatsen voor dit extra feestelijke concert!

Nieuwe muziek van Robbert van der Lek opgenomenVan de componist Robbert van der Lek heeft het orkest weer een nieuw stuk <EN ROUTE> opgenomen, luister hier naar het resultaat: klik hier

Het orkest stond weer onder leiding van Jan Stulen.

Opname gemaakt door Maarten Elzinga

 

Op de media pagina zijn de stukken die in 2015 zijn opgenomen ook te beluisteren: klik hier

DIRIGENTENCONCOURS olv JAN STULENCamerata Particolare werkt mee aan Dirigentenconcours:

 

Master studenten en gevorderde bachelor studenten die orkestdirectie of hafadirectie studeren aan een Nederlands conservatorium, of zij die recentelijk hun einddiploma hebben behaald, kunnen zich aanmelden voor deelname aan het Hilversums Muziek Concours voor jonge dirigenten, een 4-daags concours, gecombineerd met master classes.
Het afleggen van een voorafgaande proefdirectie is verplicht.

Door de druk op orkesten om hun eigen inkomsten te vergroten is hun programmering veel breder geworden, zodat jonge dirigenten, om hun positie op de arbeidsmarkt te vergroten, een zo breed mogelijk repertoire moeten beheersen.
Gedurende het dirigenten concours Hilversum zullen zij moeten aantonen dat zij instaat zijn om niet alleen delen uit het standaard repertoire te dirigeren, maar ook originele blaasmuziek, muziek uit opera en operette en licht-symfonische muziek, zoals filmmuziek.
Tijdens de sessies zal de nadruk liggen op een efficiënte en zinvolle repetitietechniek.

 

Het concours zal van 23 juni t/m 2 juli 2016 in Hilversum worden gehouden.

 

Op donderdag 23 juni zijn de besloten audities/voorselectie met 2 pianisten

Op zaterdag 25 juni geven de geselecteerde (8) kandidaten leiding aan het Amersfoorts Jeugd Orkest – Symfonisch repertoire

Op dinsdag 28 juni treden 6 kandidaten op met de Koninklijke Militaire Kapel  “Johan Willem Friso” – Originele Blaasmuziek

Op woensdag 29 juni begeleiden 4 kandidaten in de ‘halve finale’  Camerata Particolare met de solisten Selma Harkink en Marco Bakker – Opera en Operette

Op zaterdag 2 juli  ‘strijden’ de twee finalisten met het dirigeren van het Metropole Orkest –  Filmmuziek; licht-symfonisch muziek, om de Young Conductors Award 2016 !

 

De Master Classes zijn publiekelijk toegankelijk en bieden voor toeschouwers een verdieping in de beleving van serieuze muziek in het algemeen en in de uitoefening van het beroep als dirigent in het bijzonder. 

Na een besloten voorselectie/auditie op 23 juni 2016 kwalificeren zich maximaal 8 deelnemers voor de vier voor/eindrondes. In drie voorrondes vallen steeds 2 deelnemers af.

De 3 voorrondes en de finale van het dirigenten concours Hilversum vinden plaats in het Muziek Centrum voor de Omroep (MCO) in Hilversum, klik hier voor de locatie.

 

De twee finalisten dirigeren op 2 juli 2016 tijdens een openbaar concert het Metropole Orkest.

 

Tijdens de voor/eindronden geeft Jan Stulen samen met de chef dirigent van het dan spelende orkest les en commentaar aan de betreffende deelnemers – de master class.

Meer info: klik hier

 

Bijzonder Mattheüs Passion van BachOp Palmzondag 20 maart speelt l' Orchestra Particolare een unieke versie van Bach's Mattheüs Passion. Dit concert vindt plaats in de Sint Jansbasiliek te Laren. Het meesterwerk van Johann Sebastian Bach zal dan niet worden uitgevoerd in een adaptatie van de Duitse componist Felix Mendelssohn, maar in een orkestratie van zijn landgenoot Robert Franz.

De uitvoerenden zijn:
Jan Stulen, dirigent
Bernard Loonen, Evangelist
Marco Bakker, Christus
Renate Arends, sopraan
Claudia Heuel, alt
Harry van Berne, tenor
Georg Gädker, bas

Verder werken mee:
Camerata Particolare
Jaap Dieleman, pianoforte
Wybe Kooijmans, orgel
Holland Concert Koor
Koorschool Midden-Gelderland

Meer informatie over deze bijzondere uitvoering: klik hier

Deo Cantemus Kerstconcerten 2015Ook dit jaar zal Orchestra Particolare de Kerstconcerten van Deo Cantemus begeleiden in de Doelen.

Dit zullen de laatste concerten olv Cor de Haan zijn. Bijzonder dus.

tzt volgt meer info

Orkest neemt nieuwe muziek van Robbert van der Lek opOp 27 mei gaat Orchestra Particolare olv Jan Stulen 2 nieuwe stukken van Robbert vd Lek opnemen. Het gaat om Hotelmuziek en Komen en gaan. Beide voor grote bezetting geschreven.

Nieuwe cd Leander van der Steen werken verschenen 

Cantates 'Verwacht de komst des Heeren' & 'Troost mijn volk', gecomponeerd door Leander van der Steen. Reformatorische Zangvereniging Cantilene Barneveld | Verenigde Veluwse Koren | Jongerenkoor Heman Capelle aan den Ijssel. L'Orchestra Particolare | Kees Alers - dwarsfluit | Annejaap Soldaat - tenor | Rineke de Wit - sopraan | Jan Hendrik van Schothorst - piano | Marien van der Zwan - orgel | Leander van der Steen - dirigent.

Klik hier voor bestellen

Deo Cantemus KerstconcertenOok dit jaar zal l' Orchestra Particolare Deo Cantemus begeleiden tijdens de kerstconcerten

Klik hier voor meer informatie en kaarten

L'Orchestra Particolare in speelfilm 4 dec.L' Orchestra Particolare gaat een rol in een speelfilm spelen. We worden gefilmd als we het Requiem van Mozart uitvoeren en repeteren. Het is een productie van PRPL met de titel OUR SUN.

Het verhaal gaat over een zweedse dirigent. Hij (de acteur) zal ons gaan dirigeren; gelukkig bijgestaan door maestro Jan Stulen, die het orkest leid op de achtergrond.

De opnames vinden plaats in het Concertgebouw te Amsterdam.

meer info over de film: klik hier

 

 

15 nov Brandpunt, AmersfoortProjectkoor Brandpunt o.l.v Marijke van Leerzem mmv l' Orchestra Particolare

 

'Een Ode aan Mary & Nelson'

Datum : 15 november 2014
Aanvang : 20:00 uur
Locatie : H. Kruiskerk, Liendertseweg 46, Amersfoort

Stabat Mater; Haydn, Ode for Queen Mary; Purcell, Nelsonmis; Haydn

Lees verder........

24 oktober Requiem en KrönungsmesseOp 24 oktober geeft de Langedijker Oratorium Vereniging een concert i.s.m. l' Orchestra Particolare.

Op het programma staan de Krónungsmesse en het Requiem van W.A. Mozart. De dirigent is Hans van Rutten

Meer info: http://www.langedijkeroratoriumvereniging.nl/

 

18 okt l' Orchestra Particolare op Urk met Soli Deo GloriaDe cd presentatie van de CD Duizend Kleuren van de Stichting Als kanker je raakt is zaterdag op Urk met een kleine bezetting van l' Orchestra Particolare met Mannenkoor Soli Deo Gloria uit Urk en Deo Cantemus uit Rotterdam.

 

Locatie:

Ichthuskerk, Richel 2, 8321 RX Urk

Aanvang:

19.30 uur

Toegang vrij. Er wordt een collecte gehouden ten bate van de stichting Als kanker je raakt.

Verder werken mee:

Christelijk Mannenkoor ‘Soli Deo Gloria’ uit Urk o.l.v. Jaap Kramer
Jaap Kramer, bariton
André de Jager, orgel
leden van het orkest l' Orchestra Particolare
ds. Arie van der Veer (stichting Als kanker je raakt)

 

lees verder......

30 september Alkmaar Kamermuziek CamerataCamerata Particolare geeft na haar Schubert programma nu een concert op 30 september om 20.15 uur in de Vest in Alkmaar met werken van A. Dvorak. De mooiste melodieën voor pianokwintet, strijkkwintet en strijktrio. Meer info via stichtingalkmaarsekamermuziek.nl

27 sept L' Orchestra Particolare begeleidt Deo Cantemus ten bate van Stichting Als kanker je raaktOp 27 september begeleidt l' Orchestra Particolare Chr. Gem. koor Deo Cantemus.

Dit concert is tevens de cd presentatie voor de cd die opgenomen is ten bate van de Stcihting Als kanker je raakt.

Het concert begint om 19.30 uur, plaats: Open Hof, Hesseplaats 221, Rotterdam

Verder werken mee:

Christelijk Mannenkoor ‘Soli Deo Gloria’ uit Urk o.l.v. Jaap Kramer
Jaap Kramer, bariton
André de Jager, orgel
 

L' Orchestra Particolare met Sef Tissen in Venlo op 6 en 7 septemberOp 6 en 7 september staat Sef Tissen wederom op het podium met L' Orchestra Particolare in een spetterende show met diverse solisten. Plaats: Venlo, Grote Markt

NIEUWE CD met DEO CANTEMUS OPGENOMENL' Orchestra Particolare heeft op 21 juni 2014 meegewerkt aan de nieuwe cd van Deo Cantemus olv Cor de Haan. Deze cd wordt gepresenteerd op 27 september in de Open Hof in Rotterdam Ommoord.

Nadere gegevens volgen.

NIEUWE CD van Koren olv Leander van der Steen opgenomenOp 28 juni heeft l' Orchestra Particolare meegewerkt aan de opname van een cd met werken van componist/dirigent Leander van der Steen. Alle koren van Leander werkten mee.

De cd wordt op 9 december gepresenteerd in het Concertgebouw te Amsterdam

Barbra StreisandBla bla bla

Inspirerend boek over dirigeren door Jan StulenEen must voor elke dirigent!

 

Dirigent Jan Stulen (muzikaal adviseur van l' Orchestra Particolare) legt praktijkervaringen vast in boek

Naast zijn carrière als dirigent heeft Jan Stulen zich intensief bezig gehouden met het opleiden en begeleiden van jonge dirigenten, als hoofdvakdocent aan de conservatoria van Maastricht en Rotterdam en als privé- docent. Veel van zijn studenten bekleden vooraanstaande posities in het professionele en semiprofessionele muziekleven.

In de loop der jaren heeft hij een onderwijsmethodiek ontwikkeld die zeer gericht is op de individuele mogelijkheden van de student, waarbij de verschillende vaardigheden (partituurstudie, slagtechniek etc.) worden geïntegreerd tot het geheel van “dirigent zijn”. Hij maakt daarbij onderscheid tussen vaardigheden die door training aan te leren zijn, en de specifieke talenten die in beginsel aanwezig moeten zijn, al dan niet latent, om vervolgens ontwikkeld te kunnen worden.

 

Stulen is van mening dat de verschillende studierichtingen binnen de directieopleiding(symfonisch, blaasensemble, koor) een brede gemeenschappelijke basis hebben. Ook overlappen de genres elkaar : blaasorkesten spelen transscripties van symfonische muziek, in de oratoriumliteratuur komen vocale en instrumentale componenten samen. De verschillende onderdelen kunnen elkaar verrijken en stimuleren.

Jan Stulen legt zijn ervaringen,opgedaan in tientallen jaren onderwijs, vast in een boek, waarin hij zijn visie geeft op het fenomeen “dirigeren”. De titel van dit boek is “de Tao van het dirigeren” – een andere kijk op (muzikaal) leiderschap.

   

Uit het voorwoord door Ed Spanjaard:

“Het boek dat u zojuist heeft opengeslagen is vermoedelijk het beste, dat in onze taal over dirigeren verschenen is…………. De pagina's die u in handen heeft, bevatten een schat aan informatie voor dirigenten, jong en oud. Ook de geïnteresseerde muziekliefhebber zal ervan kunnen leren en genieten. Ik beveel het boek dan ook van harte aan.”

 

Bestel hier

Nieuw; DVD Mozart klassiekL' Orchestra Particolare heeft o.l.v. maestro Jan stulen een DVD en CD opgenomen met werken van Mozart.

Op deze DVD  staat o.a. Symfonie nr 34, concert voor fluit en harp en Exsultate Jubilate.

Een korte impressie: klik hier

Op BRAVA TV is het orkest regelmatig te zien met deze prachtige DVD.

 L’ Orchestra Particolare begeleidde Barbra Streisand-Mozart DVD bij BRAVA TV - l’ Orchestra Particolare vaste begeleider van Deo Cantemus Rotterdam