DIRIGENTENCONCOURS olv JAN STULENCamerata Particolare werkt mee aan Dirigentenconcours:

 

Master studenten en gevorderde bachelor studenten die orkestdirectie of hafadirectie studeren aan een Nederlands conservatorium, of zij die recentelijk hun einddiploma hebben behaald, kunnen zich aanmelden voor deelname aan het Hilversums Muziek Concours voor jonge dirigenten, een 4-daags concours, gecombineerd met master classes.
Het afleggen van een voorafgaande proefdirectie is verplicht.

Door de druk op orkesten om hun eigen inkomsten te vergroten is hun programmering veel breder geworden, zodat jonge dirigenten, om hun positie op de arbeidsmarkt te vergroten, een zo breed mogelijk repertoire moeten beheersen.
Gedurende het dirigenten concours Hilversum zullen zij moeten aantonen dat zij instaat zijn om niet alleen delen uit het standaard repertoire te dirigeren, maar ook originele blaasmuziek, muziek uit opera en operette en licht-symfonische muziek, zoals filmmuziek.
Tijdens de sessies zal de nadruk liggen op een efficiënte en zinvolle repetitietechniek.

 

Het concours zal van 23 juni t/m 2 juli 2016 in Hilversum worden gehouden.

 

Op donderdag 23 juni zijn de besloten audities/voorselectie met 2 pianisten

Op zaterdag 25 juni geven de geselecteerde (8) kandidaten leiding aan het Amersfoorts Jeugd Orkest – Symfonisch repertoire

Op dinsdag 28 juni treden 6 kandidaten op met de Koninklijke Militaire Kapel  “Johan Willem Friso” – Originele Blaasmuziek

Op woensdag 29 juni begeleiden 4 kandidaten in de ‘halve finale’  Camerata Particolare met de solisten Selma Harkink en Marco Bakker – Opera en Operette

Op zaterdag 2 juli  ‘strijden’ de twee finalisten met het dirigeren van het Metropole Orkest –  Filmmuziek; licht-symfonisch muziek, om de Young Conductors Award 2016 !

 

De Master Classes zijn publiekelijk toegankelijk en bieden voor toeschouwers een verdieping in de beleving van serieuze muziek in het algemeen en in de uitoefening van het beroep als dirigent in het bijzonder. 

Na een besloten voorselectie/auditie op 23 juni 2016 kwalificeren zich maximaal 8 deelnemers voor de vier voor/eindrondes. In drie voorrondes vallen steeds 2 deelnemers af.

De 3 voorrondes en de finale van het dirigenten concours Hilversum vinden plaats in het Muziek Centrum voor de Omroep (MCO) in Hilversum, klik hier voor de locatie.

 

De twee finalisten dirigeren op 2 juli 2016 tijdens een openbaar concert het Metropole Orkest.

 

Tijdens de voor/eindronden geeft Jan Stulen samen met de chef dirigent van het dan spelende orkest les en commentaar aan de betreffende deelnemers – de master class.

Meer info: klik hier

 

Nieuwsoverzicht


 L’ Orchestra Particolare begeleidde Barbra Streisand-Mozart DVD bij BRAVA TV - l’ Orchestra Particolare vaste begeleider van Deo Cantemus Rotterdam